Trenutno pregledavate Orkestar putuje u Đakovo na 45. MFUTG
GTO Kž i Jane na 45. MFTUG

Orkestar putuje u Đakovo na 45. MFUTG

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

U nedjelju 26. lipnja 2022. godine Gradski tamburaški orkestar Križevci otputovao u Đakovo na 45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku.

Na Festivalu orkestar će izvesti sljedeći program:

  1. J. Hrenić: Fantazija na podravske motive
  2. B. Potočnik: Malo Međimorje (uz vokalni ansambl Jane i solo na braču Martin Durbek)
  3. T. Ranogajec: Panonska rapsodija (praizvedba)

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe započeo je 1961. u Osijeku, gradu s najdužom tamburaškom tradicijom te se ove godine održava po 45. puta. Ove godine na Festivalu nastupaju tri tamburaška orkestra iz Križevaca: mlađi i stariji tamburaški orkestri Glazbene škole Alberta Štrige Križevci i Gradski tamburaški orkestar Križevci. Ovogodišnji Festival je značajan, ne samo što na njemu nastupaju 3 križevačka orkestra, nego se održava točno 30 godina nakon što je Festival održan u Križevcima zbog rata.

Jurica Hrenić je mladi perspektivni skladatelj i član Gradskog tamburaškog orkestra Križevci te se često nalazi na programu Orkestra. Ističe se korištenjem folklornih motiva u orkestralnom slogu uz bogatu harmonizaciju i ritmizaciju koja često prelazi iz klasičnog jezika u jazz i suvremeni izričaj.

Božo Potočnik nagrađivani je skladatelj koji je zadužio umjetničku tamburašku glazbu. Bio je član folklornog ansambla Lado kao svirač, ali i voditelj orkestra i zbor, suosnovao je vokalni ansambl Ladarice te je osnovano Redakciju narodne glazbe i običaja na Televiziji Zagreb. Obradio je preko 800 narodnih napjeva i napisao oko 150 originalnih djela uglavnom za tamburaški orkestar.

Tihomir Ranogajec mladi je skladatelj suvremene glazbe i asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za instrumentalne studije. Sklada za solo instrumente, različite komorne sastave, zbor i tamburaški orkestar.