Igor Kudeljnjak - dirigent
Igor Kudeljnjak - dirigent

Igor Kudeljnjak

“Taj prvi osjećaj kad sam ja zamahnuo, a oni zasvirali… Očekivao sam da ću “pasti u nesvijest” od količine zvuka i to se stvarno dogodilo. Naježio sam se kad su zasvirali!”

Rođen je 1979. godine u Križevcima u kojima provodi većinu života te završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima upisao je 1988., a tamburu, kao glavni predmet, je usavršavao u klasi Stjepana Fortune. Školovanje nastavlja u srednjoj glazbenoj školi na teoretskom odjelu, gdje je maturirao 1999. Paralelno s glazbenom školom završio je i opći smjer Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odsjek za glazbenu pedagogiju te stekao zvanje profesora glazbene kulture s diplomskim radom na temu „Dirigent tamburaškog orkestra“ pod mentorstvom mo. Vladimira Kranjčevića.  

Od 2003. godine zaposlen je na Hrvatskoj radioteleviziji na poziciji svirača u Tamburaškom orkestru, a od 2005. godine je profesor tambure u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci kao vanjski suradnik.

Osvojio je mnoge nagrade na državnoj i međunarodnoj razini kao učenik, a kasnije i kao profesor i dirigent:

 • 47. Europees muziekfestival voor de jeugd, Neerpelt Belgija, 1. nagrada summa cum laude, 1999.- kao član orkestra
 • 67. Europees muziekfestival voor de jeugd, Neerpelt Belgija, 1. nagrada summa cum laude, 2019. – kao dirigent
 • Festival Young Prague, Republika Češka, Special award for conductor excellence, 2014.
 • Festival Young Prague, Republika Češka, Grand prix, 2014.
 • Zahvalnica gradonačelnika za promociju grada Križevaca, 2014.
 • Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, 8 prvih i 2 druge nagrade
 • Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, 9 zlatnih plaketa „Tambura Paje Kolarića
 • Internet music competition, 1. nagrada, 2014.
 • Međunarodno natjecanje tamburaša u Požegi, Grand prix, 2016.
 • International youth music festival Bratislava, Gold band, 2017.
 • 4 nagrade Agencije za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate u radu s učenicima, Oskar znanja, 2011., 2012., 2013., 2017. godine
 • 12. svetski tamburica fest – Najbolji dirigent festivala, 2019.
 • Priznanje grada Križevaca za izniman doprinos promociji Križevaca te predan rad u području glazbe i glazbene pedagogije, 2020.
 • World open online music competition, 1. nagrada, 2021.
 • 28. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, zlatna plaketa, nagrada HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora i Grand prix, 2021.
 • 45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, zlatna plaketa “Tambura Paje Kolarića” s velikom pohvalom, nagrada HDS-a “dr. Josip Andrić” za najbolje praizvedenu skaldbu, plaketa “Zlatna dirigentska palica” za najboljeg dirigenta Festivala, 2022.

Surađuje s mnogim tamburaškim orkestrima i kulturno-umjetničkim društvima. Od 2006. do 2009. godine vodi Tamburaški orkestar KUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec s kojima osvaja dvije Zlatne plakete „Tambura Paje Kolarića“ na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku. Dirigent je Gradskog tamburaškog orkestra Križevci od njegova osnutka 2021. godine, s kojim osvaja zlatnu plaketu s 96,67 bodova, nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu kompoziciju hrvatskog autora i “Grand prix” na “28. državnom susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava” 2021. godine, te zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića” s 99,00 bodova, zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića” s velikom pohvalom za najuspješniji orkestar, nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju praizvedenu skladbi i plaketu “Zlatna dirigentska palica” za najuspješnijeg dirigenta na 45. Međunarodnom festivalu umejtničke tamburaške glazbe u Osijeku.

Član je stručnih komisija na natjecanjima i festivalima tamburaša i tamburaških orkestara u Hrvatskoj i Sloveniji i predavač na stručnim skupovima.

Nastupao je u SAD, Kanadi, Maleziji, Južnoafričkoj Republici, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Belgiji, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Član je Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i Svetske tamburaške asocijacije.

Kao izvođač i aranžer sudjeluje na desetak nosača zvuka od kojih su dva nagrađena Porinom. Također, prema podacima HUZIPa, sudjeluje na preko 3700 tonskih zapisa glazbenih brojeva. Aranžira glazbu za tamburaške orkestre i sastave.

Aktivan je u udrugama civilnog društva koje se bave promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture, organizacijom festivala te humanitarnim radom. Potpredsjednik je udruge ”P.O.I.N.T.” iz Križevaca i predsjednik je Šahovskog kluba Križevci.