Trenutno pregledavate Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

 • Autor objave:
 • Kategorija objave:Novosti
 • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja

Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

Od 26. do 28. travnja 2024. godine u Križevcima će se održati Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus. Festival pruža jedinstvenu priliku komornim sastavima i orkestrima svih dobnih skupina da nastupe pred poznatim stručnjacima, odnosno članovima Ocjenjivačkog suda, koji će uz brojčanu ocjenu svakome sastavu dodijeliti i opisnu ocjenu. 

Ocjenjivački sud čine priznati dirigenti i instrumentalisti:

 • Red. prof. art. Anđelko Krpan, violinist, glazbeni pedagog te solistički i komorni glazbenik
 • Miro Saje, prof., dirigent, trubač te glazbeni pedagog
 • Igor Kudeljnjak, prof., dirigent, tamburaš te glazbeni pedagog

Pobjednik svake discipline, prema odluci Ocjenjivačkog suda, biti će nagrađen dogovorenim novčanim iznosom, najmanje dvostrukim iznosom kotizacije.

Natjecanje je podijeljeno u 4 discipline i 3 dobne kategorije

Discipline glase:

 1. Mali komorni sastavi, duo i trio – (kotizacija 60,00€)
 2. Mali komorni sastavi, kvartet i kvintet – s napomenom isključivo jednog člana po dionici, (kotizacija 60,00€)
 3. Veliki komorni sastavi, 6 do 12 članova – s napomenom isključivo jednog člana po dionici (kotizacija 80,00€)
 4. Orkestri – više od 12 članova (kotizacija 200,00€)

Kategorije glase:

 1. Kategorija A – članovi orkestra i komornog sastava imaju 15 godina ili manje. (Veliki komorni sastavi i orkestri: 10% članova smije biti starije od 15 godina.) U kategoriji A mogu se natjecati natjecatelji rođeni 2009. i mlađi.
  Program: najmanje tri skladbe u ukupnom trajanju od 8 do 15 minuta. 
 2. Kategorija B – članovi orkestra i komornog sastava imaju 19 godina ili manje. (Veliki komorni sastavi i orkestri: 10% članova smije biti starije od 19 godina.) U kategoriji B mogu se natjecati natjecatelji rođeni 2005. i mlađi.
  Program: najmanje tri skladbe u ukupnom trajanju od 15 do 25 minuta.
 3. Kategorija C – orkestri i komorni sastavi bez dobnih ograničenja.
  Program: najmanje tri skladbe u ukupnom trajanju od 20 do 30 minuta.  

Detalje o pravilima Natjecanja možete pronaći u Pravilniku MGF Sonus, koji je dostupan na sljedećoj poveznici: Pravilnik MGF

Prijave su otvorene do 25. veljače 2024. godine i podnose se ispunjavanjem obrasca koji se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijavnica.

Natjecateljski nastupi održavat će se u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma Križevci te Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, dok će sastavi imati mogućnost nastupati na otvorenoj pozornici na Trgu J.J. Strossmayera u sklopu revijalnih koncerata. Osim toga, svi natjecatelji mogu sudjelovati u mimohodu, ceremoniji otvaranja, ceremoniji proglašenja pobjednika te ceremoniji zatvaranja festivala. Svaku večer festivala, na otvorenoj pozornici pokraj Zvjezdarnice Križevci, nastupiti će Festivalski orkestar i bend te razni izvođači klasične ili popularne glazbe. 

Sudionici festivala mogu očekivati besplatno razgledavanje grada kao i najmodernije zvjezdarnice Kozmološkog centra Križevci u Hrvatskoj. Isto tako, sudionicama će biti omogućene razne aktivnosti preko dana, praćenje svih natjecateljskih nastupa uživo preko prijenosa na YouTube kanalu te degustacija autohtonih delicija iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Za lakšu organizaciju puta, smještaja i prehrane, sudionici mogu kontaktirati Destinacijsku agenciju Križevci na e-mail: info@dak.hr 

Ukoliko postoje dodatna pitanja ili trebate više informacija, slobodno pošaljite upit na e-mail: mgf.sonus@gmail.com