STARIJI TAMBURAŠKI ORKESTAR TD. FERDO LIVADIĆ, SAMOBOR

Dirigentica Petra Vojvodić

Orkestar - Kategorija C - bez dobnog ograničenja

Raspored

Program

  1. Božo Potočnik: Dohvati crvenu trešnju

  2. Bianca Ban: Zavjetrina

  3. Dmitrij Šostakovič (obr. D. Kopri): Valcer br.2

  4. Tihomil Vidošić: Slavonski scherzo

  5. Emil Cossetto: Napjev i  čardaš iz Međimurja


Trajanje programa: 22:25

Biografija sastava

Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ Samobor osnovano je 1971. godine s ciljem očuvanja i promicanja glazbene i kulturne baštine u Samoboru i Hrvatskoj. Čine ga Stariji i Mlađi tamburaški orkestar, Vokalni Ansambl „Samoborke“ te Mala škola tambure. Stariji tamburaški orkestar jedan je od najpriznatijih i najuspješnijih amaterskih orkestara u Republici Hrvatskoj, koji je već desetljećima poznat u svom radu, jedinstvenom muziciranju te uvelike doprinosi hrvatskoj folklornoj baštini i ujedno ju prezentira u najboljem svjetlu diljem Europe i šire. Sadašnja generacija svirača su mladi entuzijasti koji uz snažni motivacijski i natjecateljski duh, svojim vrhunskim muziciranjem pod ravnanjem dirigentice Petre Vojvodić Mrvoš, uspješno nastavljaju nizati brojne uspjehe i osvajati brojne nagrade na natjecanjima u Hrvatskoj i šire – višestruke zlatne plakete “Tambura Paje Kolarića” osvojene na gotovo svakom „Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku“ na kojem sudjeluje. 2013. godine Hrvatsko društvo skladatelja na spomenutom festivalu dodjeljuje nagradu “Dr. Josip Andrić” za najbolju praizvedbu djela hrvatskog autora (Josip Magdić: Sakralni diptih, op. 246), te 2015. godine također za najbolju izvedbu praizvedbe skladbe (Bianca Ban: Zavjetrina). 2013. godine orkestar sudjeluje na Europskom muzičkom festivalu za mlade u Neerpeltu (Belgija), gdje osvaja prvu nagradu (Cum laude). 2017. godine na istom festivalu još jednom prezentiraju vrhunsko muziciranje na tamburi te osvajaju najveće priznanje festivala, prvu nagradu („Summa Cum laude“). 2015. godine orkestar sudjeluje na internacionalnom natjecanju zborova i orkestara u Češkoj (young2015prague) gdje su dobitnici prve nagrade i najvećeg broja bodova u kategoriji orkestara. Na spomenutom festivalu uz orkestar, posebne nagrade osvaja dirigentica Petra Vojvodić Mrvoš te solist Marko Blašković. Na državnom susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, orkestar osvaja prvu nagradu kao najuspješniji orkestar 2017., 2018., 2020. i 2022. godine, 2. mjesto i zlatnu plaketu 2019. godine, 3. mjesto i zlatnu plaketu 2021. i 2023. godine te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu skladbe “Povratak Tauern expressom” skladatelja Brune Bjelinskog (2019.).Tamburaško društvo izvodi veliki broj skladbi različitog karaktera, od narodnih tradicionalnih pjesama Samoborskog kraja, folklorne glazbene baštine Hrvatske, ambijentalne glazbe do obrada skladbi domaćih i stranih autora te skladbi pisanih posebno za tamburaške orkestre. Društvo je do sada snimilo pedesetak skladbi za potrebe Hrvatske radiotelevizije te izdalo 5 nosača zvuka. Svojim pristupom, Tamburaško društvo pronijelo je slavu Samobora širom Hrvatske pa se može reći da su popularni „Ferdići” postali zaštitni znak grada Samobora i samoborskog kraja u našoj domovini i diljem Europe.

Članovi sastava

Ana Mezdić, Lucija Komljenović, Karolina Šoić, Ida Otmačić, Jelena Tompak, Iva Otmačić, Sara Babojelić, Ivan Belobrajdić, Matija Belobrajdić, Davor Peter, Luka Zadro, Vatroslav Jakopec, Martin Unterhofer, Vjekoslav Borić, Kristijan Frančina, Borna Banjanin, Filip Jakopač, Filip Leon Bradač, Davor Ban, Marko Magud, Martin Rogan, Hrvoje Tompak, Nikola Sirovica

 

PETRA VOJVODIĆ MRVOŠ

Rođena je u Zagrebu 1984. god.. U GŠ Ferdo Livadić, Samobor, stječe osnovno glazbeno obrazovanje –tambure u klasi prof. Ž. Bradića, te srednjoškolsko – teorijski odjel. Diplomirala je 2008. god. na odsjeku za Glazbenu pedagogiju u klasi maestra V. Kranjčevića. Od 2007. god. zaposlena je u GŠ Ferdo Livadić, Samobor kao nastavnica tambura. Tijekom svih godina rada postiže izvrsne rezultate u disciplinama: solisti, komorni sastavi i orkestralna glazba. Osvojila je niz nagrada na regionalnim, državnim te međunarodnim natjecanjima. MZiO i AZOO dodijelilo joj je deset Oskara znanja za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Njezini učenici redovito nastupaju na raznim produkcijama i koncertima u glazbenoj školi, promocijama te ostalim prigodama u Gradu Samoboru i šire. Izuzetno se istakla u radu HDGPP-a. Članica je ocjenjivačkih sudova na natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, Međunarodnim natjecanjima (Sonus) te članica stručne komisije u zajednici folklornog amaterizma ZAFAZ. Članica je komisije za izradu propozicija na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa. Redovito sudjeluje na stručnim skupovima, seminarima i usavršavanjima nastavnika tambura. U zvanje profesora savjetnika promovirana je 2020. god. Iste godine dobitnica je i godišnje nagrade HDGPP – a. Umjetnički je voditelj i dirigent Mlađeg tamburaškog orkestra TD Ferdo Livadić od 2007. god., a Starijeg orkestra od 2013. god.. Kao dirigentica na MFHTG i na Državnom susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava osvaja brojne zlatne plakete i nagrade. Niže uspjehe i na Europskom muzičkom festivalu za mlade u Neerpeltu, te na internacionalnom natjecanju zborova i orkestara u Češkoj. Višestruka je dobitnica zahvalnica, nagrada i pohvala od Grada Samobora i Zagrebačke županije za postignute rezultate u radu s učenicima. Svojim predanim radom, znanjem, zalaganjem i trudom uvelike doprinosi kvaliteti rada, glazbenog obrazovanja i prepoznatljivosti GŠ Ferdo Livadić, TD Ferdo Livadić te Grada Samobora u zemlji i inozemstvu.

Međunarodni glazbeni festival Sonus

A. G. Matoša 4, Križevci

mgf.sonus@gmail.com

+385 99 407 4710 (Josip Berend, producent)

Gradski tamburaški orkestar Križevci
Glazbena udruga Opus
Glazbena škola Alberta Štrige Križevci